Search This Blog

Loading...

Friday, January 7, 2011

Pralines.. / Πραλίνες


 People that cook also invent... This is the way new recipes come out to the world. The whole thing about the molecular gastronomy is a lot to do about inventing and using new knowledge into the kitchen. 

New York times is a newspaper with a great food section and new recipes and techniques that first come out there. One of the people that writes there is HAROLD McGEE.. I got a recipe he had for pralines and tried it out... Came out great! But the increadible thing about it is that it is sooo quick to make. And also another reason why it is so great is that it uses something that most of us have at home to heat up some water or milk and defrost some meat. Talking about the microwave..

So.. here how it is.
Ingredients:

3 cups nuts (I used almonds and walnuts)

1 1/2 cups white sugar

1 1/2 cups light brown sugar

3/4 cup heavy cream

1/3 cup milk

1/3 cup salted butter (if you do not have any then use normal butter and add about 3/4 of a teaspoon of salt..

1 teaspoon vanilla extract


OK.. so what you do is take a glass container that can hold 4 litters of liquid. You add everything there apart from the nuts and the vanilla extract. Put the nuts in a pan and put them in the oven at 180C for 10-15 minutes..
The bowl with the sugars etc you put in the microwave and zap it in the max power for 5 minutes. Remove it from the microwave using mitts or towels as it will become VERY VERY hot. Stir it with a wooden spatula. Put it in the oven for another 5 minutes. Remove it in the same manner and add the nuts.. Zap it for another 5 minutes and after that check the temperature with a thermometer. It should be 115C. If it is not (as it was in my case) zap it for some more time till the temp reaches that. (took me 2 tries of 3 minutes). Then you remove it from the oven and let it sit for 30 minutes. Add the vanilla extract and stir quickly till it gets all cloudy...


Using 2 spoons put pieces of it on partchment paper and let it rest for another 30 minutes. After that time it is ready to eat...


Στα Ελληνικά!


Οι πραλίνες αυτές είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και δεν χρειάζονται πολλά σκεύη. Απαραίτητο είναι ένα γυάλινο μπολ που να χωράει 3-4 λίτρα υγρό. Πρέπει να είναι γυάλινο για να μην καεί από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν. Επίσης απαραίτητο είναι να βγάζουμε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων με τη βοήθεια γαντιών ή πετσέτας κουζίνας.. Αλλιώς μπορείτε και καείτε άσχημα!!!

Το περίεργο με τη συνταγή αυτή είναι ότι γίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.. Και γι'αυτό τα γλυκάκια είναι έτοιμα τόσο γρήγορα..


Υλικά:


3 κούπες ξηροί καρποί

1 1/2 κούπες ζάχαρη λευκή

1 1/2 κούπες καστανή ζάχαρη

3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος

1/3 της κούπας γάλα

1/3 της κούπας βούτυρο αλατισμένο. Ή απλό βούτυρο και προσθέτετε λίγο αλάτι.

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.

Εκτέλεση...

Βάζουμε τους ξηρους καρπούς σε ένα ταψάκι και τους καβουρδίζουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς..

Όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βανίλια τα βάζουμε στο μπολ. Το μπόλ στο φούρνο μικροκυμάτων που τ βάζουμε στη μεγαλύτερη σκάλα και τα ψήνουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τοποθετούμε ξανά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Στο φούρνο για μια τρίτη φορά πάλι για 5 λεπτά. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι 115 βαθμούς. Αν δεν είναι ψήνουμε ακόμα λίγο μέχρι να φτάσει.. Σε μένα χρειάστηκε άλλες 2 φορές από 3 λεπτά...

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε δυνατά... Μετά με δυο κουτάλια βάζουμε κομματάκια από το μείγμα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.. Βγαίνουν γύρω στα 40 κομμάτια.. 


5 comments:

  1. oi ksiroi karpoi prepei na einai sygkekrimenoi h oti mas aresei??exeis na protineis esy kapoioys?

    ReplyDelete
  2. A oti na'nai... egw eixa karydia kai amygdala.. Den einai kanena fobero glyko pou to kaneis etsi epeidi prepei alla epeidi les ti mporw na kanw se mia wra kai na einai nostimo kai ftino? :-)

    ReplyDelete
  3. Είναι πεντανόστιμα. Το δοκίμασα και πέτυχε, αν εξαιρέσει κανείς ότι δεν μου πέτυχε το κόλπο με τα κουτάλια στο τέλος και έγιναν λίγο...αγνώριστα απο την όψη. Σχεδόν τα έπλασα με τα χέρια. "Δυστυχώς" όμως παραμένουν νόστιμα. Ευχαριστούμε και γι' αυτή τη συνταγή.
    Παναγιώτα

    ReplyDelete
  4. Να είσαι καλά!! Ναι, με τα δύο κουτάλια δεν μου έγινε τόσο καλό και σε μένα! :-)

    ReplyDelete
  5. How wonderful, you do such a great job with this blog, Bravo!

    ReplyDelete